Categories
University of Twente

Universiteit Twente wil meer met academisch erfgoed, maar weet nog niet hoe

In het novembernummer (PDF) van UT Nieuws vertellen verschillende medewerkers van de Universiteit Twente over het academisch erfgoed van de inmiddels 52-jarige universiteit. In het artikel Een atlas uit 1650 en een computer van ƒ100.000,-: De universiteit inventariseert haar academisch erfgoed (p. 26-27) komen de Boot-collectie (15.000 oude boeken, waaronder een Blaeu-atlas uit 1650) en de studieverzameling van oude computers en (meet)apparatuur aan bod. Daarnaast staan op de UT-lijst van het academisch erfgoed ook “de digitale foto- en filmcollectie van de Beeldbank, het fotoarchief en enkele oude apparaten van de faculteit ITC [en] digitale foto’s en films van de faculteit GW”.

De collectie ontsluiten gaat niet zomaar. De Boot-collectie is te waardevol en broos om publiekelijk tentoon te stellen. En het exposeren van apparaten kost geld, wat ten koste zou gaan van onderwijs en onderzoek.

De universiteit overweegt zich aan te sluiten bij de Stichting Academisch Erfgoed waarin meerdere universiteiten kennis uitwisselen. Maar ook dat kost geld.

Brinksma: ‘Die stichting brengt regels en kosten met zich mee. We moeten afwegen of deelname ons genoeg voordelen oplevert. Een besluit hierover hebben we nog niet genomen.’ Overigens heeft de UT sowieso de verantwoordelijkheid om het eigen academisch erfgoed in stand te houden, vindt Brinksma, of het nou op de lijst van de stichting staat of niet. ‘Academisch Erfgoed vertegenwoordigt ideeën en ontwikkelingen die voor de universiteit van belang zijn. Ik vind dat we de natuurlijke hoeder moeten zijn van deze sporen van de geschiedenis op onze eigen vakgebieden. Hiermee kunnen we het verhaal voor latere generaties vertellen.’

Dit verhaal doet me iets meer dan een beetje denken aan het bezoekerscentrum/museum waar ik over blogde en over geïnterviewd werd (ach, ik was niet de eerste met ideeën, toch?). Anders dan in mijn voorstel gaat dit artikel alleen over academisch erfgoed en zonne-auto’s tellen daar blijkbaar niet in mee.

Ben benieuwd: zijn we een stapje dichter bij een museum?