Categories
Uncategorized

Free Record Shop

Getriggerd door een persoonlijke ietwat melancholische herinnering aan de Free Record Shop in Middelburg door iemand die ik op Twitter volg en de reactie daarop door iemand anders die juist een kans ziet voor echte platenzaken om FRS te vervangen, moest ik toch even denken aan mijn platenwinkelervaringen – in het bijzonder ervaringen met de FRS.

In de loop van mijn middelbare-schooltijd en studententijd heb ik een aardige cd-collectie opgebouwd. Het was (en is) altijd leuk om in Arnhem langs Kroese, Play it again, de Waaghals en toch ook de Free Record Shop te lopen om voornamelijk elektronische (dance)muziek en jazz te zoeken tegen redelijke prijzen. In Enschede zat de FRS ook in mijn “rondje platenzaken”, in de ruimste omvang bestaande uit Plato, Bravo (outlet van FRS), FRS, Media Markt, de Bijenkorf en V&D. Langzaam werd dat rondje steeds kleiner. Het aanbod van FRS verschraalde sterk, de diversiteit bij de buren, de Media Markt nota bene, groeide (samen met de chaos overigens), de Bijenkorf kreeg schijnbaar na mijn laatste slag geen vers aanbod meer en uiteindelijk ging vorig jaar Plato dicht. (Als je in Enschede woont en je zoekt cd’s om je smaak te verbreden, dan is de Muziekbank eigenlijk nog je enige optie.)

Het helpt niet om tegenover sterkere concurrentie van goedkope (web)winkels met eindeloos aanbod een kleiner aanbod tegen hogere prijzen te stellen. En hoewel Faithless en Moby klassiekers in “mijn” genre zijn, heb ik die op een gegeven moment ook allemaal. Alle interessante dance vervangen door hardstyle, hardcore en nog leuker, jump, helpt dan ook niet. Aan de jazzkant van het schapje werd het aanbod verkleind (en Nederlandstalig uitgebreid) en de standaard goedkope heruitgaven van de originele albums werden in mijn herinnering langzaam vervangen door nog goedkopere en vooral ook lelijk vormgegeven compilaties.

Ik heb er in de afgelopen jaren een paar leuke dingen gevonden, o.a.:

Tsja, voor het muziekaanbod waarin ik geïnteresseerd ben, zal ik Free Record Shop niet heel erg missen. Eerst maar eens zien wat er gaat gebeuren.

Cd's van Free Record Shop
Enkele cd’s uit de kast die ik bij Free Record Shop heb gekocht