Categories
Meta

Nu met Dublin Core en vertalingen!

Als fan van semantiek op het web kan ik het niet laten gebeuren dat mijn eigen stukjes tekst niet op zijn minst algemene metadata bevatten. Dankzij de WordPressplugin Dublin Core for WordPress wordt de basismetadata (titel, auteur, datum van publicatie, taal van het stuk, enz.) nu in elke post gevoegd. Kijk eens bij “Page info” (Engelse Firefox) en zie de gegevens daar staan.

Trots was ik ook toen ik die gegevens vond. Behalve op de taal: bij een Nederlands stuk stond als taal “en-US”, oftewel Amerikaans Engels. Er leek geen instelling te zijn om die taal aan te passen, de taal niet te laten invoegen in de pagina’s, laat staan per artikel aan te geven in welke taal het artikel is geschreven.

Maar ook daar zijn plugins voor. Op basis van de beschrijving heb ik gekozen voor Polylang. Per artikel geef ik nu aan in welke taal het is geschreven en welk ander artikel de vertaling ervan is (mits dat artikel er is). Daarnaast zijn categorie├źn en de tagline van de blog nu ook tweetalig. Ik moet zelf ook wennen aan de navigatie tussen de talen (bij je eerste bezoek wordt waarschijnlijk uitgegaan van de taal die je hebt ingesteld als voorkeurstaal) en vooral ook aan het feit dat ik ook stukken twee keer moet schrijven. Verwacht daarom geen derde taalkeuze.