Categories
Technology University of Twente

Google Calendar #fail

In de post Evenementenkalender UT gedebugd heb ik weliswaar serieuze fouten ontdekt in de iCalendarfeed van de evenementenkalender van de Universiteit Twente, maar het probleem met tijdzones ligt niet per se aan de iCalendar. Google houdt zich niet helemaal aan de standaard voor iCalendar.

Zoals ik had geschreven, bevat de evenementenkalender van de Universiteit Twente (UT) geen informatie over tijdzones. Uit het bestand blijkt dus niet op welke tijdzone de tijden van evenementen slaan. Maar dat is geen probleem volgens de specificatie van het iCalendarformaat.

Tijden van evementen kunnen volgens de paragraaf Date-Time verschillende vormen aannemen. De UT doet het op manier 1: met ‘drijvende’ tijden die geen tijdzone gebruiken of aan UTC refereren. Waar ook ter wereld zouden deze tijden op hetzelfde moment van de dag in de agenda moeten verschijnen (160000 is vier uur ‘s middags, in Japan, of Nederland, of de VS). Maar Google doet iets anders: Google interpreteert deze tijden als Greenwich Mean Time, de Britse wintertijd. Daardoor begint een evenement dat op 21 oktober 2011 om 17:00 uur lokale tijd in de iCalendar staat in mijn agenda om 19:00 uur (Europese zomertijd). Als bij ons de wintertijd ingaat op 30 oktober zit er nog maar één uur verschil in, maar dat maakt het natuurlijk niet minder lastig.

Ik ben niet de eerste die hier last van heeft. Google zegt er niks over in zijn eigen ondersteuning, maar gebruikers klagen er wel over op het forum:

Een workaround wordt wel geopperd door andere gebruikers (het gebruiken van een script om de UT-feed in te lezen en hem van tijdzone-informatie te voorzien), maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Het valt me vooral tegen van Google dat ze zich op dit punt niet aan de (open) standaard houden.

Nu maar hopen dat Google nog eens de klachten leest en oplost.